
Det här är nytt!
Polestar
Förr ett konventionellt racingstall, nu i stället inriktat på att utforma Volvo-relaterade spetsprodukter.
Concept Coupé
Konceptbilen som Volvo visade upp 2013 har fått liv! P1800-influerat linjespel som hälsar både till dåtiden som framtiden.
Chengdu. I Kina finns Polestar Production Centre som tillverkar bilen. Produktionstakten är lågt satt, cirka 500 bilar per år.
1
Polestar 1 är först ut i Volvo Car Groups elbilssatsningen. ”Ettan” är till skillnad från efterföljarna en laddhybrid med klassisk GT-prestanda.
Lansering av ett helt nytt bilmärke sker inte varje dag även om vi svenskar verkar tro detta är vardag efter Geely Groups uppköp av Volvo år 2010. Både Lynk & Co och Polestar är båda exempel på kinesiska etableringar i Västsverige där know-how kommer från Europa men produktionen samt en stor del av försäljningen är ämnad för Kina. Namnet Polestar känns igen från förr inom Volvo men då var det namnet på racingverksamheten och senare även effektoptimeringar.
I takt med den stora graden av elektrifieringar inom bilindustrin blev det möjligt att koppla Polestar närmare sig för att sedan omvandlas och knoppas av som ett helt nytt varumärke som ska genomsyras av eldrift, design och annorlunda tänk.
Första bilen är Polestar 1 som har sina rötter djupt ner i Volvo-myllan. Helhetsdesignen utgjorde basen för hur alla nya Volvo-bilar ser ut eftersom det var den då nytillträdde tyska designchefen Thomas Ingenlaths, numera vd för Polestar, allra första bil med snedribba i fronten. Concept Coupé slog ned som en bomb och spred glädje hos de allra flesta. Att man sneglat bakåt till Pelle Petterson-designen P1800 var man stolt över men utvecklingsteamen jobbade samtidigt med en ny XC90 som skulle hämta influenser och dela teknik genom SPA-plattformen.
– Faktiskt ritade vi nya XC90 jämte Concept Coupé – och alla modeller däremellan – nästan på samma gång, berättar Polestars designchef Maximilian Missoni där vi står inne på Hällereds hemliga provbanor i skogarna väster om Borås. Det var viktigt att få alla proportioner riktiga och finna rätt balans hos alla modeller, fyller Missoni i.

Bredvid oss på den soldränkta asfaltsplanen står två Polestar 1 ur den lilla prototypserieproduktionen som används för alla verifikationer. Ytterligare en bil tar plats, den maskerade ”Goodwood-bilen”, som är en rullande testbänk som nött tiotusentals mil runt om i världen. Allt för att få chassi, drivlina och körharmoni exakt rätt.
– Man får nypa sig i armen ibland, inflikar Joakim Rydholm. Polestar 1 går som rena drömmen, precis som vi ville, fortsätter han. Rydholm är chassispecialist ut i fingerspetsarna samt förste testförare hos Polestar. Det han inte vet om chassidynamik är inte värt att veta.
– Ingenlath var väldigt noggrann med att Polestar 1 skulle bli en perfekt bil att köra och hantera, säger Rydholm och fortsätter lägga ut texten om samarbete med vitala underleverantörer som Öhlins, Pirelli med flera samt all inhouse-personal inom Volvo Car Group.
Spjutspetskänslan är påtaglig, Polestar ska vara något alldeles unikt i bilvärlden. Den ska sticka ut, varumärket ska få lov att utmärka sig. Men i stället för att ta till överord, tilltag och effektsökeri i stil och teknik är det i stället förnuft, smartness och finess som är ledorden. Polestar ska skapa ett undermedvetet sug hos bilkunden, som om det nästan är omöjlig att säga nej till. Låter minst sagt lustfyllt, nästintill som en förbjuden frukt.
Ungefär hälften av tekniken hos Polestar 1 är Volvo – bensinmotor, chassi, grunduttrycken stammar från Torslanda i och med symbiosen med den större SPA-arkitekturen som 60- samt 90-serien grundar sig på. Resterande 50 procent är eget i form av exklusiva materialval, förbättrade chassiförändringar och hela den elektriska drivlinan. Jämfört med närmaste Volvon, S60 T8 Polestar Engineered, är förändringarna kraftiga. Bakaxeln har nu dubbla elmotorer på 116 hästkrafter vardera. Tillsammans med framaxelns tvåliters ”T6”, turbo- samt kompressormatade VEA Drive-E, på 308 hästkrafter som via vevaxeln sitter sammankopplad med ”hjälpmotor” CISG (Crank Intelligent Starter Generator) på 68 hk ger total systemeffekt på 608 hästkrafter! När alla tre elmotorer plus bensinmotorn laddar på för fullt finns 1 000 newtonmeter att leka med, fördelat på 480 newtonmeter på bakaxeln och resterande på framhjulen.
Batterierna för framdriften väger totalt 342,5 kilo, från SPA-arkitekturen känner vi igen det i ”kardantunneln” placerade 96-cells stora LG Commercial-packet men i Polestars konfiguration heter det totala batteripaketet ”P34-96S3P”. Ovanför bakaxeln ligger nämligen ytterligare två 96-cellsbatterier, total kapacitet är 34 kWh. Eftersom Polestar 1 genomgår sluttester finns inga exakta förbrukningssiffror men enligt WLTP-körcykeln för laddhybrider ska räckvidden vara 12,5 mil och bensinförbrukningen uppges preliminärt till 0,21 liter per mil. Koldioxidutsläppen ska enligt Polestar landa under den viktiga CO2-gränsen 50 g/km. Något annat vore att skjuta sig i foten.
Joakim ber mig sitta in i den gråspräckliga ”Goodwood-bilen”, smeknamnet kommer sig av att det var där som Polestar 1 gjorde sin första publikdebut förra året. Den rullande testbänken är rå inuti med svetsad burbåge, lösa sladdar och saknar helt elektroniska hjälpmedel i form av antisladdsystem eller låsningsfria bromsar. Allt för att chassit ska optimeras på bästa ofiltrerade sätt. Chefstestare Rydholm bakom ratten sätter iväg över den stundtals gropiga Hälleredsslingan. Trots rejäla sättningar hos underlaget behåller bakvagnen greppet och framvagnen tar styrning på rätt sätt.
Jag får lov att köra samma provslinga med de båda föreserievagnarna. Trots att farten trissas upp är det just mjukheten i fjädringen samtidigt den fasta stötdämpningen i kombination med välavvägd styrkänslan som tillsammans med den ursinniga kraften gör att man aldrig vill sluta köra fort med Polestar 1. Tempot blir betydligt lugnare på allmän väg utanför de hemliga avspärrningsstängslen men körglädjen förtas inte för det. Fart är inte alltid allt, långt därifrån.
För oss svenska motorjournalister som vant oss vid att köra drösvis med nya Volvo 60- och 90-seriebilar känner man igen sig bakom förarplats, vilket är lite synd. Men resten av världen är inte lika Volvo-vana så Polestar 1 kanske kommer undan ändå. Personligen skulle jag exempelvis vilja ha scroll-reglaget till Drive Select på ratten i stället för nere på mittkonsolen, då skulle man spela – experimentera – ännu mer med alla körlägen. Provvagnen saknar även eget gränssnitt i särskild Polestar-look i instrumentklustret, nu är det Volvo för hela slanten. Även sett med Polestar-ögon är Volvos infotainmentsystem Sensus, som plockats rakt av, ställd mot det fina och egna app-baserade interface som mer folkliga Polestar 2 visat på så känns denna top-of-the-line-modell lite gammal på förarplats. Känns snöpligt.
Annorlunda dörrsidor blandat med interiörpaneler i kolfiber pyntade med kromlister höjder känslan ombord. Man sitter djupt, på liknande vis som hos gamla P1800, baksätet är till för småfolk och kortare ungdomar men är snyggt skulpterat. Passar allra bäst som en andra bagagehylla eftersom det ordinarie bagageutrymmet rymmer ynka 125 VDA-liter på grund av att batterierna tar sin beskärda del. En snygg inredningsdetalj är att man kan få kontrasterande färgsättning på fram- och baksäte som ytterligare höjer 2+2 GT-stuket. Glastaket släpper in solstrålarna ner i den mysiga sittbrunnen, kvällstid lyser en sublim Polestar-polstjärna indirekt upp och speglar sig i det glasade taket.
Framstolarna är kralliga och ger bra med stöttning på de kurviga vägstråken mellan Borås och Göteborg. Motorljudet är artificiellt tonsatt i valt Power-läge, men inte så att det stör. Undviker man att köra fullt ut så att turbofyran slipper tjuta i högan sky stämmer Polestar 1 allra bäst. Körd upp till cirka 80 procent av kapaciteten får elkraften i symbios med förbränningsmotorn allra störst effekt, känsla och verkningsgrad.

Öhlins Continuously Controlled Electronic Suspension (CESi) tar hand varje gupp och ojämnhet men vill man styva upp reaktionerna finns det 22 (!) olika manuella justeringsinställningar att mixtra med. Den mekaniska bromsutrustningen kommer från Akebono och består av sexkolvsok med 400 millimeter stora bromsskivor, lägg därtill regeneringsbroms via växellådans speciella ”B”-läge. Viktfördelningen fram/bak är 48/52 och Polestar hävdar att man kapat 230 kilo genom att ersätta karosspaneler och förstyvningar med nya lättviktsmaterial samt kolfiber. Understället är fortfarande i stål baserat på SPA vilket gör att säkerheten och krockstrukturen ska vara lika bra eller bättre som hos Volvo S60.
Allt har sitt pris och i fallet Polestar 1 är det skyhöga 1 699 000 kronor, enda tillvalet är matt lack som kostar 50 000 kronor extra. Hemskans massa pengar men låg produktionstakt (cirka 500 bilar per år) borta i kinesiska Chengdu-fabriken och uppdämt globalt kundbehov lär säkra de första årsförsäljningarna. Inte illa för en drömbil som till en början bara var en bildröm.
I Teknikens Värld nummer 15/2019 bjuder Hans Hedberg på än mer om Polestar 1, missa inte det!
Polestar 1
Pris
Cirka 1 699 000 kronor, säljs nu, första kundleverans sista kvartalet 2019.
Motor
Bensin-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo och kompressor. Kompression 10,3:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 308 hk (227 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 420 Nm mellan 2 200-5 400 r/min. Främre elmotor 68 hk (50 kW), bakre elmotorer 232 hk (170 kW) total systemeffekt 608 hk, 1 000 Nm, batterityp litiumjon, 34 kWh.
Kraftöverföring
Bensin- och elmotor fram, dubbla elmotorer bak, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring fram, tvärgående bladfjäder bak, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med 2 tvärställda länkarmar.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,5 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd fram 9 tum, bak 10 tum. Däck fram 275/30 R21, bak 295/30 R21.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 287, längd 459, bredd 194, höjd 135, spårvidd f/b 165/167. Markfrigång 11,7. Tjänstevikt ca 2 350, maxlast ca 280. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 125 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,2 s, toppfart 250 km/h (begränsad).
Bränsleförbrukning (NEDC)
Blandad körning (viktad) ca 0,21 l/mil. CO2 (viktad) ca 50 g/km. Räckvidd NEDC 15 mil, WLTP 12,5 mil.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 8 år, lack 2 år, assistans 3 år.
Skatt
360 kronor per år.
Rivaler
BMW i8 Coupé
Med smattrande 1,5-liters trecylindrig mittmotor och elmotordrivning på framhjulen är kolfiberbaserade laddhybriden i8 Coupé en hygglig konkurrent till Polestar 1. Men systemeffekt på endast 374 hk och kort räckvidd på 5,5 mil räcker inte långt – sett med dessa ögon ter sig Polestar nästan prisvärd, hepp!
Pris: 1 486 500 kronor.
Porsche 911 Carrera 4S
Porsche ligger i startgroparna att elektrifiera sin 911 men tills dess får ”vanliga” Carrera 4S stå för motståndet. Boxerturbosexa på 450 hk dumpar dock drygt 200 gram CO2 per kilometer, sett ur ett Greta Thunberg-perspektiv förkastligt. Men i allt annat är senaste 911 (992) ljuvlig för den som uppskattar klassisk bilkörning.
Pris: 1 225 000 kronor.