Det här är nytt!
Varioflex
I Sverige blir den flexibla baksäteslösningen standardutrustning.
Digital display
Karoq blir första Skoda-modell som kan utrustas med digitalt mätarkluster.
1,5 TSI
Karoq kan fås med den nya 1,5-litersbensinaren med cylinderavstängning. Adaptivt chassi. Adaptiva stötdämpare finns som tillval från och med våren 2018.
Med praktisk interiör, udda utseende och ännu märkligare namn har Skoda Yeti gått och fått snudd på kultstatus – inte illa för en massproducerad familjebil från Tjeckien. Det borde ju därför vara smashläge för Skoda när det nu är dags för att lansera Yetis efterträdare. Men Skoda tackar nej till guldläget, skrotar modellnamnet Yeti och presenterar…Karoq. Hur tänker de nu? Jo, det är inte konstigare än så att Skoda-ledningen har bestämt att alla suvar/crossovers från företaget ska ha modellnamn som börjar på K och slutar på Q. Precis som Kodiaq alltså. I det systemet passar Yeti inte in. Därför får vi nu lära oss uttala det nya namnet Karoq, men i övrigt är det mesta sig likt i Skodas lilla suv.

Karoq beter sig som en något mindre och stötigare bil än Kodiaq, men är samtidigt inte lika skarp i styrningen och alert i hjulupphängningarna som Seat Ateca.
Om Yeti hade förmågan att sticka ut en aning ur trafikbilden så kan man inte säga detsamma om Karoq. Just i dag har de sicilianska vägarna chockinjicerats med ett trettiotal fabriksnya Skoda Karoq i färgglada utföranden, men det är ändå svårt att lägga märke till dem. Till skillnad från Yeti är Karoq designad helt enligt nu rådande mall för kompakta suvar och crossovers. Karoq ser inte bara ut som många av sina konkurrenter, den ser också ut ungefär som sitt större syskon Kodiaq.
Och det är inte så konstigt eftersom de i mångt och mycket är samma bil. Båda byggs enligt Volkswagen-koncernens MQB-princip och är ritade av samma designmänniskor. Medan Kodiaq är vad man skulle kunna kalla övre mellanklasstor med sina 470 centimeter på längden är Karoq ett par snäpp mindre med sina 438 cm. Det gör att den hamnar i precis samma härad som Seat Ateca medan Volkswagen Tiguan hamnar i en halv klass för sig med sina 449 cm på längden. Jämfört med föregångaren Yeti har Karoq vuxit rejält (+16 cm). Det börjar bli många ungefär lika stora suvar som ser ungefär likadana ut i Volkswagen-koncernen, och med handen på hjärtat börjar det bli svårt att inte bara se utan även känna skillnad.
På de underhållsbefriade och hårt trafikerade vägarna på Siciliens nordvästra udde är det svårt att bena ut var i suvfloran Karoq hamnar. Den beter sig som en något mindre och stötigare bil än Kodiaq, men är samtidigt inte lika skarp i styrningen och alert i hjulupphängningarna som Seat Ateca. Om man vänder på resonemanget så är Karoq bekvämare än Ateca och mindre gungig än Kodiaq. Karoq kommer inte att kunna locka några köpare med sina köregenskaper, och det är inte tanken heller.
Det är på insidan det händer, närmare bestämt i baksätet och bagageutrymmet där Karoq är utformad på ett sätt som får den att skilja sig från mängden. Karoq är, hittills, ensam om att ha det så kallade Varioflex-baksätet. Den som har kikat in i en Yeti kommer kanske ihåg att baksätet är delat i tre sektioner som kan fällas, skjutas och plockas ur lite hursomhelst. Precis så är det även i Karoq. Varioflex ingår i den svenska standardutrustningen och gör Karoq till en betydligt mer praktisk kompaktsuv än Ateca.

Så här ser det ut när Varioflex-bakstolarna är helt urplockade. I det här läget ryms 1 810 lådliter.
De tre baksätesryggarna kan vinklas 13 grader framåt eller bakåt och eftersom hela stolsinsatserna går på räls kan de skjutas framåt och bakåt. Om endast två passagerare ska följa med kan mittstolen lyftas ur, varpå de två ytterplatserna flyttas åtta centimeter in mot mitten för att ge mer svängrum. Någon tredje sätesrad finns det dock inte plats för, Karoq är för kort. När alla tre enheter lyfts ur får bagageutrymmet snudd på skåpbilsproportioner – då ryms upp till 1 810 VDA-liter! Det är bara tio liter mindre än Mercedes E-klass kombi. Behöver man vara styrkelyftare för att möblera om i Karoq? Nej, oftast räcker det faktiskt med enhandsgrepp.
Varioflex är som sagt standard och ingår i en generös standardutrustningslista. Där finns bland annat adaptiv farthållare (till bilar som utrustas med DSG-växellåda), parkeringssensorer bak, regnsensor samt Smartlink-uppkoppling (Apple Carplay, Android Auto, Mirror Link). I den högre utrustningsnivån Style får man bland annat rattvärme, LED-strålkastare och parkeringssensorer fram. Många kommer förmodligen att lägga till Dragpaketet för 10 900 kr som ger elbaklucka, backkamera, elutfällbar dragkrok och takräcke.
Digital instrumentering och adaptiv stötdämpning är två intressanta tillval som dessvärre inte går att beställa ännu eftersom Karoq ska byggas i Mlada Boleslav-fabriken som håller på att byggas ut och inte är helt intrimmad än. Tillvalen sätts i produktion under första halvan av 2018 och först då blir Karoq en riktigt modern bil. Den digitala instrumenteringen fungerar ungefär som i andra VW-bilar och den adaptiva stötdämpningen gör att man kan växla mellan komfort- och sportinställningar, precis som i Kodiaq.
Vilken motor ska man då ha? Det finns fyra olika, från trecylindriga bensinmotorn TSI 115 till fyrcylindriga TSI 150 och de två dieslarna TDI 115 och TDI 150. Från vecka 18 nästa år finns också en 190 hästar stark dieselmotor, i kombination med fyrhjulsdrift och DSG-låda. Skoda tror mest på just denna stordiesel, och den minsta bensinmotorn. Den trecylindriga bensinmotorn går att få med DSG-låda men inte fyrhjulsdrift. Och visst klarar den att dra lasset, men hur blir det när Karoq är fullastad med 600 kg? Fyrcylindriga 1,5 TSI med 150 hästkrafter och cylinderavstängning är ett säkrare kort som inte behöver pressas lika hårt och går också att kombinera med fyrhjulsdrift.
Namn, priser och motoralternativ
Precis som Kodiaq härstammar namnet Karoq från Alaska. Kaa’roq är Alutiiq-folkets ord för bil och Skoda har även hämtat inspiration från deras ord för pil – Ruq. Dessutom har Skoda bestämt att alla suvmodeller från märket ska ha namn som börjar på K och slutar på Q. Framöver kommer Karoq att följas av ett ännu mindre suvsyskon, vadslagningen om vilket K–Q-namn den får har förmodligen redan börjat.
Motoralternativ med pris
TSI 115/Ambition 215 600 kr.
TSI 150 Style 272 600 kr.
TSI 150 DSG 4×4 Ambition/Style Ej fastställt.
TDI 115 Ambition 242 700 kr.
TDI 150 Ambition/Style Ej fastställt.
TDI 150 4×4 Ambition 281 700 kr.
TDI 150 4×4 Style 298 700 kr.
TDI 190 DSG 4×4 Ambition/Style Ej fastställt.
DSG +15 000 kr.